Kringle med marcipan og mandler

Kringle_3Kringle skal selvfølgelig være en rigtig smovset en af slagsen med marcipan og mandler. Jeg har bagt mange kringler til jul og den her slår dem alle. Den er nemmere og dejen bliver så lækker sprød og slet ikke kedelig tør. Det må være alt det ekstra smør. Hele huset vil dufte skønt. Den er bedst lun, men kan også sagtens spises kold (hvis du kan vente..). Du kan også lave to stænger i stedet.

Ingredienser:

  • 1 dl lunken vand
  • 15g gær
  • 1 spsk. sukker
  • 1 æg
  • 150g smør (stuetemperatur)
  • ½ tsk. kardemomme
  • Ca. 200-250g mel (afhænger meget af størrelsen på ægget og typen af mel. Det skal være en klisteret dej, så mærk dig frem)
  • Lidt mel til udrulning

Remonce:

  • 100g smør – stuetemperatur
  • 100g sukker (gerne halv almindelig sukker og halv brunfarin)
  • 100g marcipan – groftrevet

Pynt/topping:

  • 1 æg pisket sammen i en skål
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. kanel
  • 50g hakkede mandler

Sådan gør du:

  1. Rør gæren ud i vandet i en stor skål.
  2. Tilsæt sukker, ægget, smørret skåret i mindre stykker og kardemomme. Vent med at blande det sammen. Lad det stå lunt i ca. 30 minutter indtil det begynder at boble lidt.
  3. Bland det sammen og ælt nu melet i til en blød dej. Den skal være lidt klistret. Tilsæt evt. lidt ekstra mel af gangen. Det gør ikke noget hvis der stadig er lidt smørklumper og smørret ikke er æltet helt ind dejen. Det er med til at gøre dejen sprød. Lad dejen stå i skålen overdækket med et viskestykke i minimum 1 time for at hæve. Du kan også sætte den i køleskabet natten over dækket med husholdsningsfilm.
  4. Imens kan du lave remoncen klar. Bland alle ingredienserne godt sammen i en skål.
  5. Drys bordet med mel og hæld dejen ud på bordet. Rul et langt stykke dej ud, som er ca. 30 cm x 50-70 cm. Det skal være ca. 3mm tykt. Fold så dejen sammen på langs og på den korte side og rul den ud igen til ca. samme størrelse som før. Drys gerne med lidt mere mel undervejs, så det ikke sidder fast i bordet.
  6. Smør remonce på næsten hele dejen, bordset fra 2-3 cm i hver af de lange sider.
  7. Fold nu de lange sider af dejen ind over remoncen.
  8. Løft forsigtigt kringlen/stangen over på en bageplade beklædt med bagepapir.
  9. Pensl den med det sammenpiskede æg og drys så sukker, kanel og de hakkede mandler. Lad den efterhæve i ca. 30 minutter.
  10. Tænd ovnen på 225 grader.
  11. Bag den i 14-16 minutter indtil den er pæn gylden. Skru ned på 200 grader 1 minut efter du har sat pladen i ovnen. Hold øje med den ikke bliver for mørk.

Tip:

  • Prøv at erstatte sukkeret i remoncen med mørk muscovado sukker, for en mere lakridskaramelsmag.
  • Du kan evt. tilsætte et groft revet æble til remoncen, men så lad det lige dryppe lidt af i en si før du tilsætter det, så den ikke bliver for våd.
  • Du kan også vælge at flette siderne hen over remoncen, hvis du vil have et fint mønster, men det kræver lidt øvelse at få det til at passe.

Kringle_1 Kringle_2 Kringle_3

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s