Foccacia med løg på to måder

Foccacia_11Langt om længe er det lykkedes mig at lave en lækker sprød foccacia helt uden besvær. Min veninde bagte en lækker foccacia med løg, da vi var i Italien sidste år, så nu skulle den efterprøves. Løget får en sødme af at blive bagt. Denne succes måtte bare videregives og deles, så andre kan få glæde af den, så her får I to versioner af foccacia med løg. Spis dem som en snack, som forret eller som tilbehør til en salat eller lidt lækkert på grillen.

Ingredienser:

Dej:

  • 500g hvedemel (evt. ½ alminelig mel og ½ durum mel)
  • 25g gær
  • 3 dl. Lunket vand
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. salt

Topping 1:

  • 2 almindelige store løg
  • 1 tsk. tørret timian eller et par grene frisk timian
  • 1 fed hvidløg
  • 2-3 spsk. god olivenolie

Topping 2:

  • 4 store rødløg
  • Lidt olivenolie til stegning
  • 2 spsk. æbleeddike (du kan erstatte med 1 spsk. hvidvinseddike)
  • 50g revet parmesanost
  • 2 tsk. rosmarin
  • Evt. lidt chili flager

Sådan gør du:

  1. Lav en våd dej af 100g af melet, vandet og gæren. Rør det grundigt sammen, så gæren er helt opløst.
  2. Lad den hæve i ca. 30 minutter.
  3. Tilsæt salt, olie og resten af melet lidt af gangen. Alt efter melet kan det være du skal bruge lidt mindre eller lidt mere. Ælt det sammen til en smidig og klæbrig dej. Den må ikke blive alt for tør og hård, men den skal heller ikke være flydende.
  4. Form dejen til en kugle og skær et kryds i midten af dejen, så den lettere hæver. Lad dejen ligge i skålen, dæk den til med film og lad den hæve til dobbelt størrelse. Det tager minimum 1 time på køkkenbordet. Den kan også hæve natten over i køleskabet.
  5. Slå luftboblerne ud af dejen og ælt den igennem igen indtil den er glat og smidig. Tag fat på ydersiden af dejklumpen – øverst og fold det ind over resten af klumpen, drej dejen lidt med uret og gentag. Gør dette ca. 10 gang, så burde du have en god smidig dej.
  6. Tænd ovnen på det højeste den kan.
  7. Dæk en bageplade med bagepapir.
  8. Tryk dejen ud på bagepladen med fingrene. Du kan evt. tage en kagerulle til hjælp, men dejen skal gerne være ca. 2-3 cm tyk og den må gerne være ujævn. Hvis den bliver ved at trække sig sammen og er lidt svær at trække ud, så er det fordi dejen er blevet rigtig god og elastisk.
  9. Lad den efterhæve lidt mens du klargøre din topping.

Topping 1:

  1. Skær løget i grove tern.
  2. Vend løg med timian (tag bladene af grenene, hvis du bruger frisk timian) og presset hvidløg.
  3. Når dejen har hævet lidt op – ca. 20 min. – så lav små fordybninger i dejen med en finger, så dejen bliver ujævn.
  4. Stænk olivenolie ud over dejen.
  5. Fordel løget hen over dejen.
  6. Bag dit foccacia i ca. 15-20 min. Det afhænger lidt af ovnen og hvor varm det er lykkedes dig at få den. Så hold øje med det de sidste par minutter. Det bliver fint gylden og sprødt i kanten.

Topping 2:

  1. Skær løget i skiver.
  2. Steg løget ved middelvarme i olivenolien i ca. 10 min. til det er karamelliseret. Det må ikke blive sort.
  3. Tilføj æbleeddiken og lad en stege med i ca. 1 min. Tag så løget af panden.
  4. Når dejen har hævet lidt op – ca. 20 min. – så lav små fordybninger i dejen med en finger, så dejen bliver ujævn.
  5. Drys parmesanen ud over dejen.
  6. Fordel de karamelliserede løg ud over.
  7. Drys med rosmarin og evt. chiliflager, hvis du godt kan lide det let krydret.
  8. Bag dit foccacia i ca. 15-20 min. Det afhænger lidt af ovnen og hvor varm det er lykkedes dig at få den. Så hold øje med det de sidste par minutter. Det bliver fint gylden og sprødt i kanten.

Tips:

  • Dejen kan også hæve til dagen efter på køl, efter punkt nr. 5, hvis du gerne vil lave den på forhånd.
  • Du kan også lave halvt af hver, enten ved bare at dække halvdelen af dejen med hver sin topping eller som jeg har gjort, ved at lave to mindre foccacia.
  • Prøv også med olivenolie, oregano, hvisløg og små cherrytomater, som du stikker ned i dejen. Server den med frisk basilikum.
  • Du kan også prøve at tilføje tynde skiver pære og lidt gorgonzola på den med de karamelliserede rødløg. Den version har jeg desværre ikke billeder af.
  • Eller prøv den helt simple version med kun olivenolie og lidt friske krydderurter, som rosmarin og salt.

Foccacia_1 Pizza_2 Foccacia_2  Foccacia_3 Foccacia_5 Foccacia_9 Foccacia_11

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s