S’mores Pie – Chokoladetærte med skumfidus topping

S-mores Pie_6Jeg ville bage en kage med hvidt skum på toppen for at symbolisere sne og is, da jeg lige havde været på ferie i Grønland. Det blev så den her smækre tærte. Inspirationen kommer fra de grillede skumfiduser (marshmallows) jeg altid fik som barn på sommerlejre, hvor vi spiste en grillet skumfidus mellem to mariekiks. Så den råber sommer for mig!

De smeltede skumfiduser er her erstattet med en klistret og luftig marengsmasse, så man slipper for den varme sirup og sukker termometer, der skal for at lave ‘rigtige’ skumfiduser.

Den er ret sød, så man kan med fordel server den med lidt frisk frugt, rabarber kompot eller en syrlig frugt sorbet.

Ingredienser:

Bund:

  • 200g digestive kiks
  • 100g smeltet smør
  • 100g sukker eller brun farin (jeg foretrækker den brune farin, men det er helt op til dig selv)

Chokoladefyld:

  • 200g mørk chokolade (du kan også bruge mælkechokolade eller 50/50, hvis du ikke er til den bitre mørke chokolade. Jeg syntes den bitre chokolade er lækker kontrast til den søde topping.)
  • 2 ½ dl piskefløde
  • 1 æg – stuetemperatur (det er vigtigt det er stuetemperatur, eller vil det kolde æg få fedtet i den varme chokolade til at størkne.)

Skumfidus topping:

  • 4 æggehvider – stuetemperatur (husk, når du separere æggene i blommer og hvider, så må der ikke være hverken vand eller fedtstof i den skål, hvor hvider hældes i. Så kan de nemlig ikke piskes stive.)
  • 250g sukker

Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på 175 grader

Bund:

  1. Blend kiksene til en fin mel og hæld den i en skål.
  2. Tilføj sukker og smør og rør det til en lind masse.
  3. Hæld massen i en smurt bageform på ca. 20 cm i diameter. Fordel så massen over hele bunden og op af siderne. Jeg syntes det er nemmest med bunden af en spiseske og starte inde fra midten af formen og glatte ud mod siderne.
  4. Sæt bunden på køl mens du forberede fyldet.

Chokoladefyld:

  1. Hak chokoladen fint og hæld den i en skål.
  2. Varm fløden op lige til kogepunktet i en gryde. Rør lidt i fløden undervejs, så den ikke brænder på.
  3. Hæld den varme fløde over chokoladen. Lad den stå et lille minut, så chokoladen smelter, pisk det så godt sammen.
  4. Tilsæt ægget og pisk det forsigtigt til en samlet masse.
  5. Hæld chokolademassen i kiksebunden.
  6. Bag tærten i ca. 25 minutter. Den må gerne være lidt blød i midten når du tager den ud, den samler sig når chokoladen stivner.
  7. Lad tærten køle ned til stuetemperatur på en bagerist – det tager ca. 1 time – før du fordeler skumfidus toppingen.

Skumfidus topping:

  1. Når tærten er kølet ned kan du begynde på toppingen.
  2. Hæld æggehviderne og sukker i en skål der kan tåle varme.
  3. Fyld bunden af en gryde med vand og kog det op.
  4. Mens det fortsat koger på laveste blus, sæt så skålen med æggehviderne og sukkeret hen over gryden. Det er vigtigt at skålen har en større diameter end gryden.
  5. Pisk stille og roligt i massen indtil sukkeret er opløs – ca. 3-4 minutter.
  6. Tag så skålen af varmen og pisk med el pisker eller i røremaskine i 5-7 minutter, først ved laveste hastighed og langsomt ved højere og højere hastighed, indtil det er helt stift og blankt. Når du løfter piskeriset skal det forme spidser, som bliver stående af sig selv.
  7. Brug marengsmassen med det samme. Fyld den enten på en sprøjtepose med tyl eller fordel massen på tærten med en ske.
  8. Hvis du har en lille brænder, så kan du brænde og karamellisere toppingen lidt. Den smager også fint, hvis du bare serverer den, som den er. Lad den gerne stå enten på køl eller på køkkenbordet til den skal serveres uden at være dækket til, det får et tyndt lag af oversiden påmarengsmassen til at blive sprød, så det holder formen bedre.

Tips:

  • Du kan godt lave bunden og bage tærten med chokoladefyldet dagen før, men vent med at lave og fordele skumfidusmassen oven på tærten til max et par timer før den skal serveres. Den kan godt stå med toppingen på i et par timer på køl inden skal serveres.
  • Hvis du ikke har tid eller lyst til selv at lave skumfidusmassen selv, så kan du også fordele 1-2 håndfulde mini-skumfiduser eller store skumfiduser over kagen til sidst. Giv så tærten 1-2 minutter under grillen i ovnen, så skumfiduserne smelter. Hold øje med den, så de ikke bliver brændt.

S-mores Pie_1 S-mores Pie_2 S-mores Pie_3 S-mores Pie_4

Her er en blå version jeg bagte da min kollega fik en lille søn. Jeg har farvet marengsmassen med blåt pasta fra Specialkøbmanden og pyntet med friske blåbær. Du kan også gøre det samme med hindbær eller andre friske bær.

S-mores Pie_7

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s