Gnocchi – kartofler på italiensk

gnocchi_3_1

De her små kartoffelpuder er et lækkert alternative til pasta. De er ret nemme at lave, men de kræver lidt tålmodighed når de skal koges. De kan dog sagtens laves 1-2 dage i forvejen og sættes i køleskabet til de skal spises. Du kan spise dem med din favorit pastasauce, om det så er tomatsauce, gorgonzola eller bare med smeltet smør og salvie. Ja, og så så skal du huske gode mængder af frisk revet parmesanost. Når nu vi er en kartoffelspisende nation, kan vi ikke helt lade den her italienske specialitet gå os næsen forbi.

Ingredienser (4-6 personer):

 • 1 kg kartofler (normalt bruger man meget melede bagekartofler, men jeg foretrækker de mere smagfulde nye kartofler, dog ikke de helt små, de kræver for meget pillearbejde)
 • 300g hvedemel
 • 1 pisket æg
 • 1 tsk. salt

Sådan gør du:

 1. Kog kartoflerne med skræl på i ikke-saltet vand til du kan stikke en kniv i og kartoflen let slipper. Det er ca. 15 minutter alt efter størrelsen på kartoflerne.
 2. Hæld vandet fra og lad dem køle lidt af, så de er til at pille. Pil så skrællen af med en urtekniv.
 3. Hæld melet ud på bordet.
 4. Læg kartoflerne ovenpå melet på bordet og mas/smuldre dem helt fint med en gaffel eller riv dem på et rivejern. Det er vigtigt du ikke moser dem for meget eller pisker dem, for så får du for meget stivelse ud af dem og de bliver seje.
 5. Hæld ægget ind i midten af de smuldrede kartofler og bland så det hele sammen til en fast (lidt klistret) masse. Alt efter hvilke kartofler du bruger behøver du måske ikke bruge alt melet. Prøv ikke at ælte det for meget, for så for du også for meget stivelse ud af kartoflerne og så bliver de seje.
 6. Del nu massen i mindre stykker og rul dem til lange pølser i ca. en fingers tykkelse.
 7. Skær pølserne i 1-2 cm lange stykker. Placer de små stykker på et fad eller bagepapir drysset med lidt mel, så de ikke klistrer fast.
 8. gnocchi_1
 9. Hvis du skal have en sauce til, så gør den klar inden du koger dine Gnocchi og varm den op når du koger de sidste Gnocchi.
  Kog så dine Gnocchi rigelige letsaltet vand. Vandet skal koge før du smider et par stykker i af gangen. Alt efter grydens størrelse kan du koge ca. 10 af gangen. Det er vigtigt der ikke er for mange i, så de klister sammen. Når de kommer op til overfladen kan du fiske dem ud med en hulske og hælde dem i et fad.
 10. gnocchi_2
 11. Hæld saucen over de kogte Gnocchi og server med en masse frisk revet parmesanost og frisk kværnet sort peber.

gnocchi_4

Tip:

 • Jeg har valgt at stege mine efterfølgende i noget god olivenolie og lidt friske krydreurter, det smager også fantastisk og de får en skøn brød skorpe og så er de luftige og bløde indeni.
 • Du kan evt. lave en gorgonzola sauce til, hvor du smelter lidt gorgonzola over et vandbad, supplerer med lidt mælk og hælder det over dine kogte Gnocchi.
 • Hvis du steger dem kan du også stege dem med olivenolie, nogle gode sorte oliven og et par håndfulde frisk basilikum. Det skal kun have 1-2 minutter.
 • Prøv evt. også med meget finthakkede friske krydreurter eller tørrede urter i selve Gnocchi dejen.
 • Hvis du skal lave dem på forhånd, så vil jeg anbefale ikke at koge dem, med mindre du har tænkt dig at stege dem, så kan du godt koge dem først og opbevare dem i en lukket plastikboks. Du kan også varme dem i ovnen når de skal spises, hvis du vælger at koge dem først.
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s